• Menu
  • Menu
Verken Italië met een Fietsvakantie

Verken Italië met een Fietsvakantie

De fietsliefhebber kent Italië niet alleen van de Giro, maar ook van de talrijke mogelijkheden die dit prachtige vakantieland fietser biedt. Een fietsvakantie in Italië is namelijk de manier om dit geweldige land echt te leren kennen. Er zijn genoeg mooie plekken te vinden die le dolce vita uitademen en die interessant zijn voor de beginnend fietser, maar ook voor de vakantieganger die er al meerdere fietsreizen op heeft zitten.

Denk bijvoorbeeld aan een uitdagende beklimming in de Dolomieten, of het opsnuiven van de cultuur in Toscane. De Italiaanse kust is zeker een mooie manier om te genieten van zon, zee en strand, maar verkijk je er niet op. Italië heeft nog veel meer te bieden dan alleen een prachtige kustlijn.

De weg van de Franken te fiets afleggen

De oude pelgrimsroute Via Francigena was in de middeleeuwen een route die wandelaars liepen van Canterbury (Engeland) naar Rome. Inmiddels is de route een bekende fietsroute en zeker een aantrekkelijke keuze voor een redelijk betaalbare, al dan niet goedkope fietsvakantie in Italië. De route trekt over bergpassen en langs de grens met Zwitserland. Het is een gemiddeld intensieve route, eerder geschikt voor de meer ervaren fietser dan voor de beginnend fietser.

De route kreeg overigens zijn naam doordat veel Fransen de weg naar Rome volgden, vandaar ‘Via Francigena’. Op de route zijn genoeg bed en breakfasts te vinden voor een overnachting en vaak zit er dan ook nog wel een mogelijkheid in om te genieten van een traditionele Italiaanse maaltijd. De totale route is ruim 1800 kilometer en is sinds een paar jaar voorzien van bewegwijzering. Aan te raden is om de tocht te verdelen over zo’n 50 kilometer per dag, maar dat houdt in dat je ook een aantal weken onderweg bent. Als je dan niet wilt, dan kun je de route opsplitsen in tweeën en deze in twee keer fietsen.

Kleinschaliger qua toerisme maar niet minder mooie natuur in Umbrië

Umbrië is in verhouding een kleinere en iets minder bekende streek in Italië, die zeker de moeite waard is om aan te doen als je op fietsvakantie in Italië bent. Je kunt het gebied, dat eigenlijk meer in het midden van de Italiaanse laars ligt, in zo’n vijf dagen fietsen. Een van de routes die je kunt nemen is van de bekende stad Assisi naar het gebied Le Marche. Die route is rond de 275 kilometer en bevat minder zware en gemiddeld een behoorlijk pitte fietsdag.

Een onderdeel van de route is specifiek gericht op mountainbikers en is daarmee dus iets minder vlak en prettig begaanbaar dan de andere delen op de route. Laat je hierdoor echter niet uit het veld slaan, want Umbrië is echt een nog niet zo heel bekend juweeltje van Italië. Je vindt er alles waar het land bekend om staat: cultuur, prachtige natuur, geweldige dorpen en steden en vanzelfsprekend heerlijk eten en fijne wijnen.

De beste periode om te reizen is rond mei en juni. Het weer is dan aangenaam en als je op zoek bent naar een goedkope fietsvakantie in Italië, dan is die periode ook gunstig omdat het het laagseizoen betreft. De hele maand september is ook een goede tijd om te reizen, niet alleen omdat je dan heerlijk in het naseizoen (en dus ook laagseizoen zit), maar ook omdat je dan kunt genieten van velden vol bloeiende klaprozen.