• Menu
  • Menu
Fietsen in Portugal;

Fietsen in Portugal; een bijzondere ervaring

Als je een bijzondere reis per fiets wilt maken, dan is een fietsvakantie in Portugal een echte aanrader. Zo kun je vanuit Lissabon helemaal naar het Spaanse Santiago de Compostela fietsen. Santiago de Compostela is het bekende Spaanse bedevaartsoord waar jaarlijks duizenden pelgrims naartoe trekken. In negen dagen fiets je de 616 kilometer lange Caminho Português, oftewel de pelgrimsroute.

Onderschat de route niet.

Het is een behoorlijke zware tocht die je leidt over zandweggetjes en vele andere onverharde stukken heeft. Je trekt door de Portugese gebieden rondom Lissabon en de Taagvallei en komt zo helemaal uit in Galicië in Spanje. De route wordt aangegeven door bordjes en je zult op je fietsvakantie in Portugal ook de nodige wandelaars treffen, die de tocht te voet afleggen, wat ook eigenlijk de bedoeling van de pelgrimstocht is.

Georganiseerde trip van Porto naar Lissabon

Ga je op fietsvakantie in Portugal, dan kun je ook kiezen voor een georganiseerde reis die je in zeven dagen per fiets brengt van Porto naar Lissabon. De trip verbindt twee van de grootste steden van Portugal met elkaar. Porto staat bekend als een van de mooiste steden van Europa en staat zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco genoemd. De trip brengt je verder langs Aveiro, dat bekend staat als het Venetië van Portugal en langs de ommuurde stad Obidos. Uiteindelijk kom je terecht in het bruisende Lissabon.

Als je een goedkope fietsvakantie in Portugal wilt hebben, dan zit je met zo’n georganiseerde reis die deze twee steden aandoet, niet helemaal op de juiste plek. Voor een vooraf geplande trip betaal je namelijk rond de 1200 euro. Hier zit natuurlijk ook de vliegreis bij in, en alle overnachtingen die je op de verschillende plekken hebt. Wil je liever wat goedkoper, dat kan ook, maar dan zul je sneller zelf een reis moeten samenstellen of een vakantie boeken waarbij je niet ook nog eens een vliegticket hoeft te betalen.

Gelukkig zijn er in Europa geweldige fietsroutes en vind je in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk ook de meest prachtige trips voor een geweldige vakantie te fiets.

Het ‘echte’ Portugal vind je in Alentejo

In Alentejo is de provincie van Portugal waar de meeste mensen wonen. Het is qua oppervlakte ongeveer net zo groot als Nederland, maar telt veel minder inwoners. En dat is leuk, want je ziet er dan ook van die typische zuidelijke taferelen van oudere mannen op het dorpsplein en vrouwtjes die de was doen. De provincie is echt een landbouwgebied, maar er wordt stevig in geïnvesteerd om van Alentejo ook een toeristische trekpleister te maken.

Ga je op fietsvakantie in Portugal en doe je Alentejo aan, dan kun je rekenen op een oase van rust. Kilometers lang lekker doorfietsen over het Portugese platteland, om vervolgens in een pittoresk dorpje uit te komen en daar wat te drinken in de dorpskroeg. Het kan allemaal. Waar je je niet druk om hoeft te maken, zijn de wegen. Die zijn in principe allemaal verhard en prima te gebruiken. Het gebied is heuvelachtig, dus houd daar wel een beetje rekening mee.

De nationale wegen kunnen zelfs aardig druk zijn en schrik niet wanneer je in dit toch vrij rustige gebied op een ware file stuit. Als je daar geen zin in hebt, dan kies je voor de wat kleinere weggetjes. Reken op een dag of zes fietsen. Je bent ongeveer 500 kilometer (iets meer) onderweg. Als je een goedkope fietsvakantie in Portugal wilt boeken, houd dan goed de websites met goedkope vliegtickets in de gaten. Op dat onderdeel van je trip kun je nog best het een en ander besparen.