• Menu
  • Menu
Fietsvakantie in België

Fietsvakantie in België

Welke plaatsen mag je niet missen op je fietsvakantie in België ?

Kies je voor een fietsvakantie in België, dan kun je kiezen tussen de mooiste routes van Vlaanderen, maar je kunt ook een prachtige tocht maken door het Franstalige gedeelte van het land; Wallonië.

Keuze genoeg in België, dat zich kenmerkt door een licht heuvelachtig landschap en een gezellig en gastvrije bevolking. Of je kiest voor luxe of toch liever gaat voor een goedkope fietsvakantie in België, alles is mogelijk, van overnacht in een lieflijk kasteeltje tot je tentje opzetten op een van de vele campings, bijvoorbeeld in de Belgische Ardennen. Bagagevervoer kan voor je worden geregeld en ook in België is het mogelijk om met een georganiseerde reis mee te fietsen.

Zelf de Ronde van Vlaanderen rijden Fietsvakantie in België

De bekende wielertocht ‘De Ronde van Vlaanderen’ vindt elk voorjaar plaats in België. Maar je kunt de route ook fietsen als recreant, op een prettiger tempo waarschijnlijk. De route van de Ronde van Vlaanderen kun je prima inpassen op je fietsvakantie in België. Het is een gemiddeld zware tocht, die je kunt verdelen over meerdere dagen. Als je kiest om de route in een week te fietsen, dan heb je een gemiddelde afstand van zo’n 50 tot 55 kilometer per dag die je aflegt.

Het landschap is voornamelijk plat, maar ook in Vlaanderen heb je de nodige heuvels. Echt pittige beklimmingen op de route zijn de Muur van Geraardsbergen en Oude Kwaremont. Mocht dat een belemmering zijn, dan kun je deze beklimmingen ook vermijden en een alternatieve route kiezen. Er zijn genoeg leuke bed en breakfasts op de route, die je al vooraf kunt inplannen en reserveren. Zou kun je ook goed kijken wat binnen je budget past, mocht je echt gaan voor een goedkope fietsvakantie in België.

Fietsen langs de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog

De Frontlijn fietsroute begint in België en neemt je mee helemaal door het noordelijke gedeelte van Frankrijk tot aan de grens met Zwitserland. Deze route van ruim 1000 kilometer is een geweldige manier om invullen te geven aan je fietsvakantie in België. Je komt lans de polders in Vlaanderen en langs de bekende wijnstreken van Champagne. Ook bezoek je de prachtige natuur in de Vogezen.

Het beginpunt van de route is het Belgische Nieuwpoort. De route is aan de pitte kant en het is dan ook raadzaam om deze te fietsen als je een enigszins geoefende fietser bent met een aardige conditie. Op de route vind je geen wegwijzers dus het is verstandig om een kaart aan te schaffen of de route vooraf uit te printen.

Er wordt aangeraden om tussen april en oktober aan je tocht te beginnen. Natuurlijk kun je naar het beginpunt reizen met de auto, maar kies je voor een goedkope fietsvakantie in België, dan kun je ook met de trein naar de plaats van afreizen komen. De trein is ook een goed vervoermiddel om na je reis weer huiswaarts te keren.

Fietsen langs de grens tussen Vlaanderen en Wallonië

België is grofweg opgesplitst in Vlaanderen (het Nederlands sprekende deel) en Wallonië (waar ze Frans spreken). Je kunt ook kiezen om tijdens je fietsvakantie in België de beide delen van het land aan te doen. Reken erop dat het je zo’n 400 kilometer gaat kosten om helemaal langs de taalgrens te fietsen.

Het aantal dagen waarop je deze afstand aflegt, is natuurlijk helemaal aan jezelf, maar het advies is wel om af en toe ook even op een locatie te blijven hangen en te genieten van de Belgische gastvrijheid, want daar verschillen Vlaanderen en Wallonië niet in. Voor een goedkope fietsvakantie in België, boek je een overnachting op de vele verschillende campings die het land telt.