• Menu
  • Menu

Fietsen naar Santiago de Compostela

Fietsen naar Santiago de Compostela: bijzondere bedevaartstocht

Fietsen naar Santiago de Compostela? Deze veelzijdige fietsvakantie is een aanrader voor echte liefhebbers van de Spaanse cultuur. Santiago de Compostela is een stad in het noord-westen van Spanje en is vooral bekend vanwege de rijke geschiedenis. Voor veel mensen is deze stad een bedevaartsoord en er trekken dan ook jaarlijks duizenden fietsers naartoe.

Santiago de Compostela kent een prachtige architectuur met vele kathedralen, paleizen en monumenten die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Fietsen naar Santiago de Com-postela betekent dus niet alleen een bijzondere, maar ook een hele mooie tocht. Voor veel fietsreizigers is dit een populaire bestemming.

Indrukwekkende fietstocht naar Spanje

Deze fietstocht is vooral in het begin van de zomer een absolute aanrader, omdat de kleuren en geuren je dan van alle kanten tegemoet komen. Daarbij zijn dan veel campings open en is het aangenaam fietsen, zolang het niet te heet is.

Fietsen naar Santiago de Compostela is een mooie uitdaging van meer dan tweeduizend ki-lometer, maar daarvoor word je ruimschoots beloond. Onderweg fiets je vanuit Nederland via België en Frankrijk naar Spanje en je kunt zelf kiezen welke route je daarbij neemt.

De route fietsen naar Santiago de Compostela

Je kunt uit diverse routes kiezen, en een echter aanrader is de zogenaamde Jaobsroute die bestaat uit drie delen:
• Van Haarlem tot Tours (Frankrijk) – je fiets hier langs steden als Compiègne en Char-tres, maar je kunt ook voor de alternatieve route kiezen en Parijs of Orleans meepak-ken.
• Van Tours naar Oloron Ste Marie – je kunt hier voor een alternatieve kustroute kie-zen, maar ook voor de binnenlandse steden als Poitiers gaan.
• Van Oloron Ste Marie naar Santiago de Compostela – het laatste gedeelte gaat over het Spaanse bergland, een indrukwekkende tocht langs wijnvelden en hoogvlakten.

Een alternatieve, maar pittiger route is de Langs Oude Wegen Route van Clemens Sweer-man. Van beide routes zijn uitstekende route-boekjes verschenen. GPS Tracks zijn ook te downloaden.

Overnachtingsplek zoeken langs de route

Er vanuit gaande dat je zo’n 70 kilometer op een dag kunt fietsen naar Santiago de Compos-tela, is het belangrijk om van te voren een overnachtingsadres te boeken. Langs de diverse routes zijn leuke hotels, albergues en campings te vinden in een van de vele dorpjes.

Je komt langs mooie wijnstreken, gebergten, pittoreske dorpjes en typische Franse of Spaanse steden. Je kunt zelf alternatieve routes bedenken om zo te overnachten in een grote stad als Bordeaux of Bilbao. Om geld te besparen kun je bij boeren overnachten of in een jeugd-herberg slapen. Ook albergues (die meer in Spanje te vinden zijn dan in Frankrijk) bieden goedkoop onderdag mits je een pelgrimspas bij je draagt. Niet alle albergues accepteren fietsers, of geven wandelaars voorrang. Een tentje meenemen is altijd aan te raden. Goede slaapmatjes, slaapzakken, en kookspullen zijn te vinden bij de betere kampeer-winkels.

Veel ‘pelgrims’ ondernemen deze toch in hun eentje. Als je het echter leuk vindt om met een groep te fietsen en te kamperen, kun je overwegen deze reis met een reisorganisatie te doen. Zowel SNP Natuurreizen als Sawadee bieden deze reis als groepsreis aan. Dan echter wel het laatste ‘stukje’: Leon – Santiago. Als je de gehelde Jacobsroute wilt fietsen kun je terecht bij Fital. Een volledig overzicht van reisorganisaties van fietsreizen vind je op fietsvakanties.net.

Fietsen naar Santiago de Compostela is de moeite waard

Santiago de Compostela zelf is een prachtige cultuurstad waar je meerdere dagen kunt verblijven om op verkenningstocht te gaan. Wandel door de nauwe steegjes en ontdek de vele pleinen met de mooiste gebouwen. Er zijn tal van markthallen en musea waar je urenlang doorheen kunt dwalen, genietend van de Spaanse cultuur, zowel op het gebied van kunst als op het gebied van eten. Fietsen naar Santiago de Compostela is weliswaar een lange tocht, maar zeker de moeite waard.

SNP Fietsvakanties