• Menu
  • Menu
Fietsen op Vlieland

Alles wat u moet weten over fietsen op Vlieland

Vlieland is het kleinste eiland van de vijf bewoonde Waddeneilanden van Nederland en een prachtige plek om te fietsen op Vlieland.. Bijna 20 km lang en slechts 3 km breed. Er is maar één dorp op het eiland, Oost-Vlieland, en daar wonen de iets meer dan 1000 inwoners. De ongeveer 200.000 bezoekers die het prachtige eiland Vlieland elk jaar bezoeken, komen vooral om zijn rust en prachtige natuur. Als van fietsen houdt dan is Vlieland de place to be.

Waarom komen er jaarlijks ongeveer 200.000 toeristen naar het eiland om te fietsen?

• Een breed, zeer fijn zandstrand van 12 km lang aan de Noordzee – ongerept!
• De Unesco Waddenzee werelderfgoedlijst
• Groene natuur met veel vogelsoorten
• Rustig (Vlieland is grotendeels autovrij!)
• Mooie fiets- en wandelpaden
• Grote selectie van vakantiehuizen, appartementen, hotels, bed & breakfasts en campings

Ga met de fiets op zoek naar de stilte

In het uiterste westen van het eiland ligt het natuurgebied Vliehors, een breed open zandgebied. De militaire post is al jaren onbemand, maar het gebied wordt nog steeds een paar keer per jaar gebruikt als oefenterrein voor de Nederlandse luchtmacht. Voor de één een reden om weg te blijven, voor de ander gewoon een reden om te komen kijken naar straaljagers en helikopters in de lucht in plaats van vogels. Op de fiets kun je dit gebied makkelijk bereiken.

Wat te doen op Vlieland?

Zonnebaden, zwemmen in de Noordzee, surfen, vissen, zandkastelen bouwen, vliegeren of een heerlijke strandwandeling maken – alles is mogelijk. Ga fietsen op Vlieland en stop onderweg voor andere activiteiten. Er is niet veel vertier op het strand van Vlieland, ook strandbars zijn er nauwelijks te vinden. Maar er is veel ruimte en fijn zand.

Fietsen op Vlieland, wandelen en paardrijden

Op Vlieland is er 26 km aan fietspaden en nog veel meer wandelpaden. Buiten het broedseizoen, d.w.z. van oktober tot april, kan men ook de wandelpaden verlaten en gewoon vrij door de natuur wandelen. Kaartmateriaal is verkrijgbaar bij de VVV, direct tegenover de aanlegplaats. Ook zijn er uitgebreide ruiterpaden door de natuur en buiten het badseizoen is een ritje op het strand geen probleem. Er zijn verschillende maneges die begeleide ritten aanbieden.

Flora en fauna ontdekken op de fiets

Vogelliefhebbers komen op het eiland aan hun trekken, zeker tijdens het fietsen op Vlieland. Tot 128 soorten zijn er al geteld, die daar broeden of het eiland gebruiken om te rusten tijdens de vogeltrek. Ook op Vlieland zijn zeehonden te zien. Ga fietsen op Vlieland en wie weet kom je ze tegen. Ze zwemmen vaak voor de kust om vis te vangen en hun zwarte koppen zijn gemakkelijk vanaf het strand te zien. Je kunt dichterbij komen per boot of te voet. Er worden diverse tours aangeboden door het Natuurcentrum Noordwester.
Ook de flora van Vlieland is indrukwekkend. Zoete geurige beverrozen bloeien overal en als je ze van naderbij bekijkt, kun je een aantal orchideeënsoorten ontdekken. Het dennenbos, dat vele jaren geleden werd geplant om de duinen te beschermen, wordt geleidelijk omgevormd tot een gemengd bos en kan op een prachtige manier worden doorkruist. Ga fietsen op Vlieland en ontdek het allemaal.

Vlieland, duinen en zee ontdekken per fiets

Vlieland is bereikbaar met de veerboot vanuit Harlingen. Toeristen mogen geen auto’s of andere motorvoertuigen meenemen naar het eiland, d.w.z. ze moeten in Harlingen geparkeerd staan. Je kunt daarom het beste je fiets meenemen op de boot en gaan fietsen op Vlieland.