• Menu
  • Menu
Camping fietsvakantie

Camping fietsvakantie

Wat moet je meenemen op een camping fietsvakantie?

Een fietsvakantie is ontzettend leuk. Je kan genieten van de natuur, prachtige landschappen, openlucht, vrijheid en nog vele andere dingen. Wel is het belangrijk dat je goed voorbereid bent op het maken van een fietsvakantie, bijvoorbeeld over hoe je gaat kamperen onderweg en wat je allemaal moet meenemen, zoals een LED zaklamp en andere items.

Voorbereiding op een fietstocht

Fietsen moet leuk zijn, maar ook veilig. Het is essentieel om zowel jezelf als je fiets voor te bereiden voordat je gaat kamperen of op fietsvakantie gaat. Ook zijn er veel belangrijke factoren om te overwegen, een daarvan is je fitnessniveau, dit moet een van je belangrijkste overwegingen zijn. Als je niet erg fit bent, plan dan een realistische fietstocht, die binnen je mogelijkheden ligt. Als je onderstaande tips en adviezen opvolgt, moet je reis veilig, comfortabel en plezierig zijn.

Tips en adviezen voor het maken van een geslaagde fietsvakantie

Als je een fietsvakantie maakt terwijl je gaat kamperen, kan je je eigen fiets meenemen op vakantie, of kan je misschien ook een fiets huren. Wat je zeker moet doen voor je aan je fietstocht begint, is je fiets goed controleren. Op die manier weet je of je fiets in goede staat verkeert. Controleer de bandenspanning, de conditie van de banden, of er iets aan de besturing los zit en stel de besturing bij indien nodig.

Vervolgens zijn je fietspedalen aan de beurt. Ze moeten vrij kunnen ronddraaien. Als ze niet naar de assen kijken, kunnen ze loszitten. Draai ze dus om te controleren of ze in orde zijn.

Natuurlijk is het belangrijk dat je goed zit tijdens het fietsen. Zorg er dus voor dat je fietszadel op de juiste hoogte staat, alsook het stuur van de fiets. Tevens moet je controleren of je zitbout goed vastzit.

Wat meenemen op fietsvakantie?

Wat je niet mag vergeten als je gaan kamperen tijdens een fietsvakantie, is een zaklamp. Dit is handig als het donker is, of voor ’s nachts. Eigenlijk is een oplaadbare zaklamp handiger dan een gewone zaklamp of een zaklantaarn. Je doet er ook goed aan om een zaklantaarn in reserve mee te nemen.

Uiteraard is een fietshelm onontbeerlijk. Kijk deze goed na, want als er enige breuken zichtbaar zijn, moet je hem weggooien en investeren in een nieuwe helm. Koop nooit een tweedehands helm. De vorige eigenaar kan een crash gehad hebben tijdens het dragen, dus kunnen er niet-gedetecteerde scheuren zijn, waardoor het je geen essentiële bescherming geeft bij een ongeval.

Fietskleding is natuurlijk ook heel belangrijk. Kies je kleding zorgvuldig. Veel lagen geven je de mogelijkheid om je aan te passen aan verschillende temperaturen tijdens je fietstocht. Een vuistregel is dat je 3 lagen draagt, namelijk een strakke laag, een fleece en een buitenlaag. Katoen wordt niet aanbevolen, omdat het een hoog absorptievermogen heeft. Als het nat wordt, droogt het minder gemakkelijk, waardoor je kleding niet meer kan ademen en je sneller ziek zal worden.

Draag zeker en vast fietsbroeken. Neem er voldoende mee in je bagage. Ze zijn comfortabel om te fietsen en voorkomen ongemak tijdens een lange fietstocht. Draag zeker geen jeans of dikke katoen tijdens het fietsen. Draag ook handschoenen, deze beschermen tegen schuren en blaarvorming. Draag ook comfortabele fietsschoenen om het comfort tijdens het fietsen te voorkomen. Reflecterende kleding en armbanden zijn ook zeer belangrijk voor uw veiligheid.

Nog enkele dingen om te onthouden

Inpakken voor een fietstocht kan een ontmoedigende taak zijn. Het is heel belangrijk om niet over te pakken. Een goede tip is: leg al je spullen op het bed, verwijder alles wat je echt niet nodig hebt en snijd het dan uit wat er nog in de stapel zit, tot de helft.

Neem tijdens het fietsen altijd een extra binnenband mee, een kleine onderhoudskit, een eenvoudige EHBO-set en een nummer waarnaar u kan bellen in geval van nood. Neem tevens ook altijd water mee en een snack.